Bijna alle ongevallen met een zaagtafel zijn te voorkomen als de juiste techniek wordt gebruikt. In dit artikel leggen we uit hoe het in zijn werk gaat om een zaagtafel op een veilige manier te gebruiken. Verder is een veilige zaagtafel ook erg belangrijk, bij ons kwamen de Einhell zaagtafels het best uit de test.

 

Installeer de beschermkap die bij de zaag is geleverd

Foto 1: laat het blad op het hout zakken
Pas de bladhoogte aan zodat de onderkant gelijk staat met de bovenkant van het hout.

Een bladbescherming met een splitter en een anti-terugslagpal is standaard bij elke tafelzaag. Als je de jouwe opzij hebt gezet, is het nu tijd om het af te stoffen, zoek je de handleiding op en installeer hem opnieuw. Het veilig houden van deze uitrusting op de zaag en in goede staat van onderhoud is cruciaal. De plastic beschermer houdt je vingers weg van het blad en buigt het rondvliegende vuil af. De splitter zorgt ervoor dat het board het mes niet knelt. Het terugslaggevaar wordt verder verminderd door de terugslagklep, die kleine tanden heeft die het bord vastgrijpen en voorkomen dat het naar je toe komt als het mes knijpt of bindt tijdens het snijden.

veiligste circelzaag einhell

Houd planken strak tegen het hek

Foto 2: Houd planken strak tegen het hek
Haak je duim achter het bord en houd je pink in contact met het hek om planken 6 inch en breder te scheuren. Concentreer je op het houden van de rand van het bord in volledig contact met het hek terwijl je het met een langzame, constante snelheid door het mes duwt. Duw het bord helemaal langs het mes en de terugslagpal. Schakel vervolgens de zaag uit en zorg ervoor dat u uit het pad van het zaagblad blijft, voor het geval dat het geripte bord of het afgesneden stuk in het zaagblad terechtkomt en terugschopt.

Zelfs als er een beschermkap op zijn plaats zit, wil je niet dat je hand in de buurt van het draaiende mes komt. Een moment van concentratie of een kleine slip is voldoende om een vinger te verliezen. Pushsticks zorgen ervoor dat u uw handen op veilige afstand van het blad houdt terwijl u dunne stukken ript. Houtbewerkers waar we het over hadden gaven de voorkeur aan het ontwerp van de pushschoen (foto 4) boven de duwstok. Het handvat op de schoenvorm geeft u een betere grip voor meer controle over het hout en vermindert de kans dat uw hand wegglijdt. Maak een push-schoen met het patroon dat we in figuur A hebben gegeven, of koop er een in een winkel die gespecialiseerd is in houtbewerking. Maak altijd duwstokken uit multiplex, geen hout dat zou kunnen splijten en uit elkaar vallen terwijl je duwt. Duwstokjes en schoenen zijn de enige veilige manier om een dunne plank langs het draaiende zaagblad te leiden. Maak er een gewoonte van om een duwstok of schoen binnen handbereik te houden wanneer u de zaag gebruikt.

veilig zagen

Zorg voor ondersteuning bij langere stukken hout

Foto 3: Stel een uitvoertafel samen
Schuifplanken smaller dan 6 inch op dezelfde manier als voor bredere platen. Wanneer uw rechterhand de rand van de zaagtafel bereikt, pakt u de duwschoen op en haakt u hem over de achterrand van het bord. Ga naast je staan en niet direct achter het mes terwijl je scheurt. Gebruik een tafel of een andere uitvoersteun om het bord vast te houden terwijl het de zaag verlaat.

Het rippen van lange planken is lastig, omdat het bord van de achterkant van de tafel valt, en je verleidt om over het draaiende mes te reiken om het te vangen. Om dit veilig te doen, moet u het uiteinde van het bord ondersteunen als het van de achterkant van de zaag komt. U kunt gefabriceerde stands kopen die rollen en andere apparaten bevatten om dit “outfeed” hout te ondersteunen. Maar een betere oplossing is om een kleine tafel te bouwen die dezelfde hoogte heeft als uw tafelzaag (foto 3). Of als er ruimte is, bouw dan een platform voor permanente afzet. Zorg er wel voor dat u het hout achter de zaag ondersteunt, zodat u niet geneigd bent om over het blad te reiken om het te vangen.

zorg voor ondersteuning